De Rijks Automobiel Centrale (RAC) werd in 1912 opgericht om het wagenpark van de PTT te beheren. Later kwamen er ook auto’s van andere overheidsdiensten bij. Het iconische gebouw staat in de wijk Laakhavens-West, Petroleum haven. Samen met de twee (behouden) hijskranen behoort dit tot één van de zichtbepalende gebouwen in Den Haag. De RAC-hallen werden in 2009 grondig herontwikkeld en hebben daarna op vele manieren dienst gedaan. Toen medio 2017 bekend werd dat de Skateboard Federatie Nederland, met het oog op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, een aspirant lidmaatschap bij NOC*NSF ging aanvragen en tegelijkertijd de gemeente Den Haag de ambitie had om naast zeilen en beachvolleybal een derde Nationaal Topsport Centrum naar de Residentie te halen vielen een aantal puzzelstukken in elkaar. De industriële RAC-hallen boden de mogelijkheid om een skatepark te bouwen waar sporters zich op Olympisch niveau kunnen voorbereiden. Met de invulling van overige urban sportorganisaties én de invulling van het kantoordeel werd langzamerhand de Haagse Sport Centrale geboren.

Marts Design ontwierp de verkeersruimten en algemene ruimten die het kantoordeel voor de sportorganisaties met de rest van het sportcentrum verbinden. Het doel was om de link met de sportieve activiteiten in de hallen zichtbaar te maken. Het sportieve karakter van het concept komt tot uiting in de afwerking van materialen en kleuren. Voor de entreehal is een balie met een bijzondere vormgeving ontworpen en uitgevoerd in licht hout voor een eigentijdse toets. De balie, andere maatwerk elementen en een nieuwe vloerafwerking maken de entreehal die van oorsprong een karakteristieke en industriële uitstraling heeft tot een geweldige binnenkomer bij de mooie Haagse RAC-hallen.

Wielenga Projectinrichting werd benaderd voor dit bijzondere project en heeft Marts Design erbij betrokken voor het ontwerp. Bedankt dat we mee mochten werken aan deze unieke opdracht Mark!