Hologrammen op het strand?

‘De werkplek van de toekomst’ is een kop die de laatste tijd regelmatig is terug te lezen. Wat we veel terug zien komen is het verdwijnen van tijds- en plaatsgebonden werken. Het idee van een vaste werkplek waar men van 9 tot 17 uur zijn/haar werk uitvoert is de laatste jaren al naar de achtergrond verdrongen door de opkomst van activiteit-gerelateerd werken. Dit concept vormt de basis voor de toekomst, maar zal steeds losser komen te staan van een vaste plek waar werknemers elke dag opnieuw bijeenkomen. In andere woorden, het kantoor verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. Door de snelle technologische ontwikkelingen wordt het steeds makkelijker om vanaf welke plek dan ook ter wereld met elkaar te communiceren. Zakenreizen worden hierdoor steeds minder frequent en reistijd in sommige gevallen onnodig. Wat gebeurt er als de techniek nog verder ontwikkeld is en we misschien wel in de vorm van hologrammen bij een meeting aan de andere kant van de wereld kunnen aansluiten?

Verdwijnt plaatsgebonden werken?
Onlangs sprak ik een kennis, werkzaam als ZZP’er in de IT-wereld, over deze kwestie. Toen hij me vertelde over zijn toekomstvisie waarin hij vanaf het strand op Bali aan het werk is aan software voor een klant, keek ik hem vreemd aan en later thuis had ik een gesprek hoe onrealistisch zijn visie is. Toch heeft hij me aan het denken gezet. Kijkend naar de verwachtingen heeft hij een punt. De grens tussen werk en privé zal steeds meer vervagen wanneer we niet meer plaatsgebonden werken. De huidige generatie twintigers en dertigers lijkt meer de nadruk op het belang van een goede balans dan de generatie ervoor. En laat dit nu net de groep zijn die een steeds prominentere rol aanneemt op de arbeidsmarkt.

Productiviteit en kwaliteit
Werken vanaf het strand klinkt fantastisch, maar niet iedereen is in staat om zoveel prikkels te kunnen negeren en zich goed te kunnen focussen. Anderen kunnen echter weer niet goed tegen een te rustige of stille (kantoor)omgeving en werken het liefst in een drukke koffiebar. Deze vrijheid zou dus juist ook weer kunnen zorgen voor extra motivatie en betere concentratie. Met als positief gevolg meer creativiteit en inspiratie waardoor er in kortere tijd meer output wordt geleverd. Het idee dat we ons 8 uur per dag goed kunnen concentreren is immers al langere tijd achterhaald.

De toekomst van het kantoor
Misschien nog wel belangrijker dan de werkplek zelf is het contact met collega’s. Raken we de connectie met elkaar niet kwijt wanneer we voornamelijk via video of in de toekomst misschien wel in als hologram met elkaar communiceren? Voor mij en voor vele anderen is contact met collega’s en klanten ontzettend belangrijk. Een dagje thuiswerken kan al snel eenzaam voelen, hoe heerlijk het soms ook is om volledig ongestoord te kunnen werken. Gelukkig zien de experts de toekomst van het kantoor ook weer niet zo somber in. Het kantoor zal veranderen in een ontmoetingsplek waar collega’s bij elkaar komen om te overleggen, brainstormen en van elkaar te leren. Dit vraagt om een andere manier van huisvesten dan we gewend zijn. Diverse bedrijven hebben al een kleine stap richting de toekomst gezet door middel van een café-omgeving met overlegplekken in de vorm van treinzitjes.

Of deze visie daadwerkelijk zo gaat uitpakken, kan alleen de toekomst uitwijzen. Ik ben in elk geval erg benieuwd hoe mijn toekomstige werkplek eruit gaat zien en of ik mijn kennis over 5 jaar gelijk ga geven terwijl ik in de vorm van een hologram bij hem aansluit op het strand op Bali.

Geschreven door Sharmaine